środa, 5 marca 2014

Jajka zapiekane w toście

Podobno „Środa to mała sobota!” To hasło ma pokazać, że nawet w środku tygodnia, kiedy zazwyczaj mamy mniej czasu niż w weekend, można zjeść ciekawe i zdrowe śniadanie.
Ważne, żeby użyć świeżych, zdrowych składników i połączyć je robiąc pyszne i mało skomplikowane śniadanie. Takie właśnie są Jajka zapiekane w toście, do których idealnie pasuje szklanka soku pomarańczowego.




Składniki na jedną porcję:
1 kromka pełnoziarnistego chleba tostowego
Odrobina masła
1 łyżeczka tartego żółtego sera
½ plasterka dobrej szynki
1 jajko
Sól i pieprz
Szczypiorek
Pomidorki koktajlowe
1 szklanka 100% soku pomarańczowego z miąższem Tymbark

Wykonanie:
Kromkę chleba tostowego smarujemy masłem i masłem do dołu wkładamy do zagłębienia w formie do pieczenia muffinek. W ten sposób powstanie taka chlebowa babeczka (chleb musi być świeży, bo wtedy jest najbardziej „elastyczny”), a dzięki warstwie masła bez problemy wyjmiemy ją po upieczeniu. W tak przygotowanej miseczce układamy szynkę pokrojoną na paseczki, na dno wsypujemy żółty ser i wbijamy jajko. Posypujemy odrobiną soli i pieprzu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni (grzanie góra i dół). Pieczemy do momentu aż białko będzie ścięte z wierzchu (u mnie wystarczyło 7 minut).

Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy miseczkę chlebową z jajkiem na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami koktajlowymi i szklanką soku pomarańczowego.



Śniadanie TYMBARK

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...