sobota, 8 lutego 2014

Sernik pomarańczowy z czekoladą

Kremowy, przepyszny, mocno pomarańczowy sernik upieczony na kakaowym spodzie, pokryty genialnym kremem pomarańczowym i posypany gorzką czekoladą. Inspiracją był ten sernik z bloga Moje Wypieki. Smaki idealnie się ze sobą komponują, a zjedzenie kawałka takiego sernika do porannej kawy poprawia humor na cały dzień- sprawdzone :-) Zapraszam na Sernik pomarańczowy z czekoladą.
       

   
     
Składniki:
Spód:
200g ciasteczek kakaowych
50g masła
Sernik:
500g mielonego twarogu
500g serka mascarpone
4 jajka
100g cukru
1 pomarańcza
2 łyżki mąki pszennej
Wierzch
½ szklanki orange curd
50g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania pomarańczowego kremu na wierzch sernika z tego przepisu

Bierzemy się za przygotowanie spodu. Ciastka kruszymy, a następnie łączymy z roztopionym masłem. Tak powstałą masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja tortownica miała średnicę ok 22 cm). Dokładnie ugniatamy i wstawiamy do zamrażalnika na jakieś 20 minut.

Do dużej miski przekładamy zmielony ser i ser mascarpone, dosypujemy cukier. Z wyszorowanej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. I skórkę i sok dodajemy do sera, całość ubijamy na najwolniejszych obrotach miksera i wbijamy po jednym jajku, na samym końcu dodajemy przesianą mąkę. Tak przygotowaną masę serową przekładamy na schłodzony spód.

Tortownicę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Od razu zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez ok. 60 minut.

Ciasto po wystudzeniu (jeszcze w tortownicy) wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Schłodzony sernik przekładamy na paterę lub ładny, duży talerz, wierzch pokrywamy przygotowanym wcześniej kremem pomarańczowym i całość posypujemy gorzką czekoladą startą za pomocą obieraczki do warzyw.


Serniki dla Miksera - edycja 1.14

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...