piątek, 3 stycznia 2014

Kurczak faszerowany żurawiną z gruszkami

Koperkowa rodzina lubi kurczaki, szczególnie te nadziane czymś fajnym :) Pomysł na farsz do kurczaka (czy innego mięsa) zazwyczaj  wymyślam po przeglądzie kuchennych szafek i lodówki. Tak było i tym razem. Lubimy połączenie mięsa w owocami, dlatego żurawina i gruszka zostały wybrane w pierwszej kolejności do tego pomarańcza, orzechy laskowe i wypełniacz w postaci bułki tartej. Kurczak faszerowany żurawiną z gruszkami wyszedł pyszny i soczysty i doskonale smakował podany z michą zielonej sałaty.




Składniki:
Kurczak (ok. 1,5 kg)
1 średniej wielkości gruszka
100g suszonej żurawiny
1 pomarańcza
1 jajko
100g bułki tartej
50g mielonych orzechów laskowych
Sól
Pieprz
Zioła prowansalskie
Słodka papryka w proszku
1 ząbek czosnku

Wykonanie:
Z kurczaka po dokładnym umyciu odcinamy nadmiar tłuszczu.
Gruszkę po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego, kroimy w kostkę.
Z wyszorowanej pomarańczy ścieramy skórkę na tarce i wyciskamy sok.
W misce mieszamy pokrojoną gruszkę z żurawiną (możemy ją wcześniej namoczyć w gorącej wodzie), sokiem i skórką pomarańczową, roztrzepanym jajkiem, bułką tartą i mielonymi orzechami. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Tak przyrządzonym nadzieniem wypełniamy osuszonego kurczaka.
Mieszamy łyżkę słodkiej papryki z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowaną mieszanką bardzo dokładnie nacieramy kurczaka.
Następnie umieszczamy go w naczyniu żaroodpornym, wlewamy ¼ szklanki wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Pieczemy przez 1,5 godziny.

1 komentarz:

  1. nie przepadam za mięsem z owocami, ale zainteresowało mnie połączenie gruszka - kurczak... ciekawe, choć nie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...