środa, 24 kwietnia 2013

Hamburgery

Domowe bułki do  hamburgerów, kotlety z wołowiny usmażone na patelni grillowej, ulubione dodatki i domowe hamburgery gotowe.  A takie domowe hamburgery to bardzo fajny pomysł na rodzinny obiad. Kiedy wszyscy razem siedzą przy dużym stole, jedzą rękoma, i wcale nie martwią się tym, że ktoś ma brodę ubrudzoną ketchupem :-) Hamburgery.




Składniki:
500g mielonego mięsa wołowego
3 łyżki wody
1 ząbek czosnku
Sól i pieprz
Żółty ser
Sałata
Ketchup

Wykonanie:
Do mięsa dodajemy wodę, czosnek przeciśnięty przez praskę, trochę soli i pieprzu. Mieszamy bardzo dokładnie. Odrywamy maleńki kawałek i smażymy na patelni grillowej, żeby spróbować, czy mięso jest odpowiednio doprawione. Następnie formujemy 4 okrągłe kotlety, które smażymy na rozgrzanej patelni grillowej, do momentu aż zarumienią się z obu stron. Patelnię przed smażeniem można posmarować odrobiną oleju. 
Bułki przekrajamy na pół. Dolną część smarujemy ketchupem, kładziemy kotleta, przykrywamy plasterkiem sera, sałatą i górną częścią bułki.

4 komentarze:

  1. Ewcia domowe hamburgery są najlepsze na świecie :)) a te Twoje rumiane bułeczki do hamburgerów :)) nigdy się na nie nie mogę napatrzeć- śliczne!
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, a do tych bułeczek to i ja mam słabość :)

      Usuń
  2. jeśli hamburgery, to tylko domowe :) często robię podobne podczas grillowania :) http://www.zgrilla.pl/burger-z-grillowana-wolowina/ pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułki wyglądają super :) domowe to jest to :) cały Hamburger robi wrażenie :) masz może pomysł na jakiś sos do hamburgerów? :) wszędzie tylko ten ketchup i musztarda ;) może by to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...