wtorek, 9 kwietnia 2013

Bułeczki hamburgerowe

Czasem robimy sobie jakiegoś domowego „fast fooda”, który w koperkowej kuchni bardziej podpada pod „slow fooda”, bo wszystko staram się zrobić sama. Na blogu White Plate znalazłam świetny przepis Marthy Stewart na genialne bułeczki do hamburgerów. Są dokładnie taki jak mają być- zupełnie inne niż kajzerki, mają odpowiednią strukturę, po prostu idealnie komponują się w hamburgerze z innymi dodatkami. Robię również nieco zdrowsze, pełnoziarniste bułki do hamburgerów, ale te Bułeczki hamburgerowe, które dziś tu prezentuję, smakują podobnie do tych klasycznych buł sprzedawanych w Fast foodach.




Składniki na 4 bułki:
1/3 szklanki ciepłej wody
2 łyżki mleka w proszku
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżka cukru
½ łyżeczki soli
2/3 łyżeczki suchych drożdży instant
1 jajko
1 i ¼ szklanki mąki pszennej
4 łyżki ziaren sezamu- do posypania

Wykonanie:
Do miski wsypujemy mleko, drożdże i cukier, mieszamy, dolewamy ciepłą wodę i ostudzone masło. Całość mieszamy łyżką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę (na razie 1 szklankę)  wymieszaną z solą. Jajko wbijamy do małej miseczki, roztrzepujemy za pomocą widelca i połowę wlewamy do miski ze wszystkimi składnikami (reszta będzie potrzebna do posmarowania uformowanych bułeczek).
Wyrabiamy ciasto drożdżowe stopniowo dosypując resztę mąki. Ciasto powinno wyjść gładkie i elastyczne. Jak już nie będzie lepić się do rąk, to formujemy z ciasta kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy kulkę, którą dość mocno rozpłaszczamy dłonią. Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy pozostawionym wcześniej jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.
Blachę z bułkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 13-15 minut- do momentu aż bułeczki ładnie się zarumienią. 

4 komentarze:

  1. PIękne buły, na pewno wypróbuje przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialnie! Dokładnie tego mi brakowało do prawdziwych domowych hamburgerów :) Wielkie dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewciu, piekne rumiane bułeczki :))) wyglądają cudownie, pewnie smakują przepysznie :)))
    pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...