Składniki na 4 bułki:
1/3 szklanki ciepłej wody
2 łyżki mleka w proszku
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżka cukru
½ łyżeczki soli
2/3 łyżeczki suchych drożdży instant
1 jajko
1 i ¼ szklanki mąki pszennej
4 łyżki ziaren sezamu- do
posypania
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mleko, drożdże
i cukier, mieszamy, dolewamy ciepłą wodę i ostudzone masło. Całość mieszamy
łyżką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę (na razie
1 szklankę) wymieszaną z solą. Jajko
wbijamy do małej miseczki, roztrzepujemy za pomocą widelca i połowę wlewamy do
miski ze wszystkimi składnikami (reszta będzie potrzebna do posmarowania
uformowanych bułeczek).
Wyrabiamy ciasto drożdżowe
stopniowo dosypując resztę mąki. Ciasto powinno wyjść gładkie i elastyczne. Jak
już nie będzie lepić się do rąk, to formujemy z ciasta kulę, przykrywamy
ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4
części, z każdej formujemy kulkę, którą dość mocno rozpłaszczamy dłonią. Uformowane
bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy
ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy
pozostawionym wcześniej jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.
Blachę z bułkami wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 13-15 minut- do
momentu aż bułeczki ładnie się zarumienią.
PIękne buły, na pewno wypróbuje przepis
OdpowiedzUsuńGenialnie! Dokładnie tego mi brakowało do prawdziwych domowych hamburgerów :) Wielkie dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńEwciu, piekne rumiane bułeczki :))) wyglądają cudownie, pewnie smakują przepysznie :)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Przepis do wypróbowania!
OdpowiedzUsuń