poniedziałek, 14 maja 2012

Tiramisu z jogurtem greckim

Titamisu to zdecydowanie mój ulubiony deser. Podłużne biszkopty, amaretto, kakao, cukier i kawa, to składniki, które zawsze mam w domu, wystarczy dokupić serek mascarpone, śmietanę, albo jak dzisiaj- jogurt i tiramisu gotowe. Jestem przeciwniczką dodawania surowych jajek do "zimnych" deserów", dlatego w moich wariacjach na temat tiramisu, jajecznej wersji nie znajdziecie. Zapraszam na Tiramisu z jogurtem greckim.

Składniki:
250g serka mascarpone
200g jogurtu greckiego
3 łyżki drobnego cukru trzcinowego
filiżanka mocnej kawy
5 łyżek likieru amaretto
12 podłużnych biszkoptów
4 łyżki gorzkiego kakao w proszku

Wykonanie:
Jogurt miksujemy z cukrem, dodajemy mascarpone i 3 łyżki likieru amaretto i dokładnie mieszamy.
Do ostudzonej kawy dodajemy 2 łyżki amaretto.
Przygotowujemy sobie 4 ozdobne szklanki lub pucharki. Biszkopty łamiemy na pół, maczamy w kawie z amaretto i układamy na dnie pucharków po 3 połówki biszkoptów. Przykrywamy połową masy serowej, posypujemy częścią kakao. Znowu układamy po 3 połówki namoczonych biszkoptów, wykładamy resztę masy serowo- jogurtowej i posypujemy kakao (najłatwiej jest przesiać je przez sitko). Odstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny.



Przepis zgłaszam do akcji kulinarnej „Kuchnia 24/7”, która ma pokazać jak wygląda dzień na widelcu blogera.

Czwarty posiłek to podwieczorek na słodko, czyli po prostu deser

5 komentarzy:

  1. Przepyszne, pięknie podane! Miłego poniedziałku!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne i mega proste! moze na weekend....

    OdpowiedzUsuń
  3. ojjj az mi slinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi też ślinka cieknie...pyszności..dziękuję za dodanie przepisu do akcji.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dziękuję- tiramisu to mój ulubiony deser :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...