niedziela, 27 maja 2012

Domowy cukier waniliowy

Zauważyliście, że maleńkie kolorowe torebeczki na sklepowych półkach, to wcale nie cukier waniliowy, a wanilinowy? To właśnie jest główny powód dla którego cukier waniliowy od dawna robię sama. Nie zajmuje to dużo czasu, a i wanilia w laskach wcale nie jest taka droga, trzeba tylko poszukać w sklepach internetowych, czy nawet w serwisach aukcyjnych.
Co tu dużo mówić, zróbcie, żeby się przekonać jak obłędnie pachnie Domowy cukier waniliowy.



Składniki:
Szklanka cukru
2 laski wanilii

Wykonanie:
Do słoika wsypujemy cukier, dodajemy laski wanilii, zakręcamy i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy, cukier jest gotowy już po kilku dniach. Możemy wykorzystać laski wanilii bez ziarenek (jeżeli ziarenka zużyliśmy do przygotowania jakiegoś deseru).
Do słoika możemy sukcesywnie dosypywać cukier, dokładać kolejne laski wanilii i wyjmować te, które leżą w nim najdłużej.
Jeżeli chcemy mieć drobniutki cukier- jak cukier puder, to możemy zmielić go w młynku do kawy. 



3 komentarze:

  1. lubię taki cukier mieć w słoiczku.

    OdpowiedzUsuń
  2. domowy muszę mieć zawsze.

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest coś co mam zawsze w kuchni :) W tym roku chcę pokombinować z innymi cukrami, na początek lawendowy i cynamonowy, zobaczymy co jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...