sobota, 7 kwietnia 2012

Mazurek

Już jutro Wielkanoc, z tej okazji chciałabym życzyć Wam spokojnych, rodzinnych, radosnych i niesamowitych Świąt.
Zapraszam również na najbardziej świąteczne, ze wszystkich wielkanocnych ciast, czyli mazurka. Właśnie przed chwilą, w koperkowej kuchni powstał Mazurek kajmakowy z orzechami i czekoladą.

Składniki:
½ kg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g margaryny
2 żółtka
2 łyżki śmietany
Łyżka cukru waniliowego
400g masy kajmakowej
100g siekanych orzechów
200g mlecznej czekolady
4 łyżki mleka
Cukrowe motylki
Płatki migdałowe
Czarny lukier w tubce

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia, posiekaną margarynę, żółtka i śmietanę i wyrabiamy ciasto. Jak już jest jednolite i odchodzi o ręki, do odkładamy 1/3, a resztę wałkujemy i przenosimy do blaszki wysmarowanej tłuszczem, tak żeby ciasto zakrywało tylko spód blachy. Z pozostawionego ciasta rolujemy wałeczki, z których zrobimy boki ciasta. Widelcem nakłuwamy spód i nieco spłaszczamy boki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut.
Masę kajmakową mieszamy z posiekanymi orzechami i przenosimy do upieczonego, ostudzonego ciasta. Czekoladę razem z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej (połamaną na kawałki czekoladę wkładamy do szklanej miseczki, zalewamy mlekiem i stawiamy na garnku z gotującą się wodą). Ostudzoną, ale ciągle płynną czekoladą porywamy dokładnie masę kajmakową.
Ozdabiamy wg uznania. Ja czarnym lukrem narysowałam gałązki, z płatków migdałowych zrobiłam bazie, całość dodatkowo odrobiłam cukrowymi motylkami.



WESOŁYCH ŚWIĄT!


5 komentarzy:

  1. śliczny, mój też baziowy!
    wesołego alleluja

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknych
    Świąt
    posypanych cukrem pudrem

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapomniałaś o głosowaniu w konkursie wielkanocnym i nie oddałaś głosu.
    Jeśli nie zrezygnowałaś z udziału to zapraszam jeszcze przez tydzień, do niedzieli włącznie. Możesz głosować w komentarzach do posta "Dekorujemy mazurki" lub za pomocą wiadomości Durszlaka.
    Pozdrawiam Mysza

    OdpowiedzUsuń
  4. on jest super mam też zamiar zrobić w te święta mazurek tylko jeszcze nie wiem jak :( ale twój przepis jest super :) mam takie pytanie jak masa jest zastygnięta to wtedy dekorujemy ciasto ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ozdabiać zanim masa całkiem zastygnie, żeby ozdoby "przykleiły się".

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...