Pisanie bloga czas zacząć. Zacząć najlepiej od powitania, a wita się najlepiej chlebem i solą, sól ograniczam, ale mam przepis na strasznie fajny chlebek kolendrowy. Drobna modyfikacja przepisu znalezionego tu: Kwestia Smaku
Składniki:
50g drożdży
100ml ciepłego mleka
30g cukru
400g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka nasion kolendry
½ łyżeczki kurkumy
3 jajka
150g masła
Wykonanie:
Drożdże zalać ciepłym mlekiem i zasypać cukrem- rozbełtać razem i zostawić na 15 minut.
Jajka wbić do miseczki i dokładnie roztrzepać widelcem.
Nasiona kolendry rozbić w moździerzu.
Do drożdży dosypać sól, mąkę wymieszaną z kolendrą i kurkumą i wlać jajka (zostawić troszkę do posmarowania wierzchu). Wymieszać, łącząc wszystkie składniki- jak masa będzie jednolita dodawać po kawałku pokrojone w kostkę masło i przez cały czas wyrabiać ciasto ręką. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki- ok. 10 minut. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Formę keksową wysmarować masłem. Przełożyć ciasto do formy i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Wyrośnięte ciasto posmarować zostawionym wcześniej, roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut- aż ciasto pięknie się zarumieni.
Upieczone i ostudzone ciasto pokroić na kromki, jak chleb. Zrobić grzanki w tosterze.
Podawać jako dodatek do jajecznicy, najlepiej takiej ze szczypiorkiem. Można dodać kilka pomidorków koktajlowych.
Można też podać w inny sposób:
Upieczone i ostudzone ciasto pokroić w paski. Każdy pasek maczać w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka, panierować tartym parmezanem i zawinąć kawałkiem szynki.
Smażyć dosłownie 2-3 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Idealnym dodatkiem są pomidory
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz