niedziela, 1 lutego 2015

Owsianka z jabłkiem i cynamonem

Na zimowe poranki najlepsze owsianki! Takim okrzykiem obudziła nas dzisiaj Mała I. Nie było rady- musiałam wstać o nieludzkiej porze (przed 8!), bo przecież obiecałam, że rano razem zrobimy owsiankę. Spojrzałam na śnieg padający za oknem i stwierdziłam, że karmelizowane jabłka będą idealnym dodatkiem, do naszej dzisiejszej owsianki. Zabrałyśmy się z Małą I za obieranie i krojenie jabłek, i parę chwil później aromat cynamonu dotarł do Koperkowego Męża. Gdy wstał, czekała już na niego Owsianka z jabłkiem i cynamonem.



Składniki:
2 szklanki płatków owsianych górskich
2 szklanki mleka
3/4 szklanki wody
3 łyżki brązowego cukru
2 jabłka
1 łyżka masła klarowanego
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu + trochę do posypania

Wykonanie:
Płatki owsiane wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem i wodą, dodajemy sól, mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem, smażymy przez chwilę, posypujemy 2 łyżkami cukru i ciągle mieszając smażymy jakieś 10 minut  na niedużym ogniu.
Do ugotowanej owsianki wsypujemy łyżkę cukru i 2 łyżeczki cynamonu, dokładnie mieszamy.
Nakładamy owsiankę do talerzy, dodajemy jabłka i całość posypujemy jeszcze cynamonem.

6 komentarzy:

  1. Jabłka i cynamon - klasyczne a tak pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłko i cynamon-super kompozycja.Pozdrawiam i zapraszam do mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne te potrawy. No i ładne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  4. Owsianka bardzo często jest moim śniadaniem i zawsze staram się ją urozmaicać żeby nie była nudna. Twój przepis na pewno dołączy do mojej diety chociaż podobnych już próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę, że podobnie jak ja przygotowujesz ją bardzo gęstą :) Taka jest moim zdaniem najsmaczniejsza, szczególnie z dużą ilością cynamonu! :) Super rozgrzewa. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...