niedziela, 21 grudnia 2014

Choinki z piernika

Jeżeli chcecie upiec "płaskie" pierniczki, pierniczki, które podczas pieczenia zachowają swój kształt, ale oczywiście trochę rosną. Pierniczki, które idealnie nadadzą się do złożenia piernikowego pociągu, zaprzęgu Mikołaja, czy chatki z piernika, to mam dla Was przepis. Pierniczki wychodzą twarde, oczywiście można je jeść, ale warto wykorzystać jako świąteczne dekoracje. Ozdoby na choinkę, albo ozdobne Choinki z piernika.





Składniki:
Pierniczki:
600g mąki pszennej
200g margaryny Palma Bielmar
200g cukru brązowego
7 łyżek płynnego miodu (im ciemniejszy tym lepiej)
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
5 łyżeczek mieszanki przypraw do piernika
Lukier:
2 białka
ok 2 szklanek cukru pudru

Wykonanie:
Do rondelka wkładamy margarynę, wlewamy miód i wsypujemy cukier, podgrzewamy mieszając od czasu do czasu, do momentu aż cukier i margaryna się roztopią. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika, dolewamy ostudzoną margarynę z cukrem i miodem i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i jednolite.
Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i wałkujemy na grubość ok 0,5 cm (najwygodniej jest to robić od razu na papierze do pieczenia). Z rozwałkowanego ciasta wycinamy gwiazdki różnej wielkości (ja miałam 7 foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 5 - 8 minut.
Upieczone gwiazdki studzimy i w międzyczasie przygotowujemy lukier do sklejenia choinek.

Białka delikatnie ubijamy (nie jak na bezę, mają być tylko trochę spienione) i nie przerywając ubijania dosypujemy przesiany cukier puder. Lukier powinien być gęsty, biały i jednolity.

Układamy piernikowe gwiazdki od największych do najmniejszych i sklejamy choinki za pomocą lukru. Na największą gwiazdkę nakładamy lukier, rozprowadzamy go, przykrywamy mniejszą gwiazdką lekko dociskając, smarujemy gwiazdkę lukrem, itd. Ostatnią, najmniejszą gwiazdkę, stawiamy pionowo, żeby była czubkiem choinki. Za pomocą lukru można jeszcze doczepić cukrowe ozdoby do choinek.

Z podanych składników wychodzi mi ok 10-12 choinek (zależy od wielkości foremek i grubości rozwałkowanego ciasta).



Ciasta czy ciasteczka?

1 komentarz:

  1. Aż szkoda jeść takie pierniczki. Urocze są.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...