sobota, 15 listopada 2014

Sałatka z kaszą gryczaną

Pyszna, sycąca sałatka z kaszą gryczaną, warzywami, grillowaną Newellą (czyli pasteryzowanym białkiem z jaj kurzych) i koperkiem, sprawdziła się idealnie jako lunch do pracy dla koperkowego męża. Staram się o tytuł "żony roku" (nie powinno być trudno, bo jestem jedyną żoną koperkowego męża), więc od czasu do czasu pakuję mu coś pysznego do lunchboxa. W prawdzie w pracy ma całkiem fajny bufet, ale niech poczuje, że żona czasem o niego dba. W lunchboxsie lądują różne rzeczy, było już sushi, były fikuśne kanapeczki, ale najczęściej są to sałatki- tak było i tym razem, kiedy do pracy z koperkowym mężem poszła Sałatka z kaszą gryczaną.




Składniki:
100g kaszy gryczanej
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz
5 rzodkiewek
1 ogórek szklarniowy (średniej wielkości)
100g klasycznej Newelli
pęczek koperku

Wykonanie:
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Cebula powinna się zeszklić.
Ugotowaną kaszę mieszamy z podsmażoną cebulą i zostawiamy do ostygnięcia.
Rzodkiewki po umyciu kroimy w kosteczkę. Ogórka myjemy, obieramy, przekrajamy na pół i usuwamy wodnistą część z pestkami, a następnie kroimy ogórka w kostkę.
Umyty i osuszony koperek drobno siekamy.
Newellę kroimy na plastry i grillujemy na suchej patelni, lub grillu elektrycznym, po kilka minut z każdej strony.

Mieszamy kaszę z ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i układamy na wierzchu plastry grillowanej Newellii. 


Gotuj z Newellą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...