poniedziałek, 11 listopada 2013

Pieczone nogi z gęsi

Gdzie nie spojrzę tam „Gęsina na Świętego Marcina” i tak od kilku ładnych dni. Z koperkowym mężem doszliśmy do wniosku, że chyba nigdy nie jedliśmy gęsi. Czas najwyższy nadrobić zaległości. Początkowo w planach była cała gąska wypełniona jakimś niesamowitym nadzieniem, ale po pierwsze okazało się, że nasze naczynia żaroodporne są ciut za małe, a po drugie Mała „I” jest troszkę chora, więc zaproszenie gości na „świąteczny” obiad nie wchodziło w grę, a sami byśmy sobie z gąską nie poradzili. Kupiliśmy więc same nogi. Natarłam je przyprawami, a potem upiekłam… Poezja, niesamowicie pyszne, mięciutkie mięsko. Koperkowy mąż orzekł, że gęś jest najsmaczniejszym ptakiem, a ja wiem, że jeszcze nie raz zagości w koperkowej kuchni- następnym razem, mam nadzieję, że w całości. Pieczone nogi z gęsi.




Składniki:
4 nogi z gęsi
4 łyżki suszonego majeranku
4 ząbki czosnku
½ łyżki soli
½ łyżki mielonego czarnego pieprzu
½ łyżki pieprzu ziołowego

Wykonanie:
Gęsie nogi dokładnie myjemy i osuszamy. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majeranek, sól, pieprz czarny i ziołowy. Mieszamy  i powstałą mieszanką dokładnie nacieramy nogi z gęsi. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc (a jeszcze lepiej na całą dobę).

Zamarynowane udka przekładany do naczynia żaroodpornego, wlewamy ½ szklanki wody i pieczemy pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 120 stopni, przez 2 godziny. Potem odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę. Dzięki tak długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze mięso będzie mięciutkie i soczyste.

5 komentarzy:

  1. Powiem szczerze, bardzo, bardzo rzadko przyrządzam gęsinę.

    OdpowiedzUsuń
  2. czy taka niska temperatura jest dobra do termoobiegu? Mam dwie nogi (gęsie ;) i czy mniejszej ilości również powinnam tak długo piec nóżki? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam bez termoobiegu, nie wiem, czy przy termoobiegu nogi nie wyjdą zbyt suche. Można upiec w wyższej temperaturze, skracając oczywiście czas pieczenia. Myślę, że dwie nogi trzeba piec tak samo długo jak 4, chyba, że są to wyjątkowo małe nogi ;-) Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...