wtorek, 23 lipca 2013

Ogórki konserwowe curry

Ogórki z dodatkiem curry to najnowsze odkrycie koperkowej kuchni. Przepis znalazłam tu, ale oczywiście ogórki zrobiłam troszkę po mojemu. Wyszły pyszne, tak pyszne, że dziś robię kolejną partię i jestem pewna, że co roku będę do nich wracać. Ogórki curry są słodkie, jędrne i pachną curry. Idealnie nadają się jako przekąska, lub dodatek do obiadu, a myślę, że jeszcze nie jedna sałatka z nimi powstanie. Ogórki konserwowe curry.




Składniki:
2,5 kg ogórków gruntowych
Gorczyca biała (po ½ łyżeczki na słoik)
2 cebule
3 gałązki młodego selera naciowego
Zalewa:
6 szklanek wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
20g mieszanki przypraw curry (1 opakowanie)

Wykonanie:
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Jeżeli ogórki są duże, to możemy usunąć pestki. Cebulę obieramy i kroimy na plastry. Z gałązek selera obrywamy listki (będą nam potrzebne same listki).
Przygotowujemy sobie słoiki (ja użyłam mniej więcej 0,5 litrowych)- myjemy je dokładnie i wyparzamy.
Na dnie każdego słoika układamy 2 plastry cebuli i 3 listki selera i wsypujemy po 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy. Upychamy ciasno ogórki i na wierzchu kładziemy plaster cebuli i 2 listki selera.

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, listki laurowe, ziele angielskie i curry. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia dolewamy ocet i wsypujemy cukier. Mieszamy aż cukier się rozpuści i gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut. Następnie odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. 

2 komentarze:

  1. uwielbiam takie ogórki, moja babcia je robi, mam nadzieję, że i w tym roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w tym roku zrobiłam ogórki curry wg Twojego przepisu i powiem jedno: REWELACJA !!!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...