wtorek, 15 maja 2012

Pizza na cienkim cieście

W TVN Style był kiedyś program Rewolucje na talerzu. Prowadziły go dwie panie- Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska- Kaplińska. Formuła programu nie przypadła mi do gustu, ale za to przepisy proponowane w nim, wręcz przeciwnie. Dlatego bardzo się ucieszyłam, gdy w mojej ulubionej księgarni internetowej trafiłam na książkę z przepisami z programu Rewolucje na talerzu. Może i nie jest pięknie wydana, ale względu na „bogate wnętrze” ;-) zajmuje honorowe miejsce na mojej kulinarnej półce, tuż obok kolekcji książek Nigelli. Dziś zapraszam na pizzę, przepis na ciasto zaczerpnęłam właśnie ze wspomnianej książki. Powstała Pizza na cienkim cieście z pomidorami, rukolą, szynką, oliwkami i innymi pysznymi dodatkami.

Składniki:
Ciasto na pizzę:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
15g drożdży
Łyżeczka cukru
¾ szklanki ciepłej wody
3 łyżki oliwy
Łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
Puszka krojonych pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżeczki suszonej bazylii
Sól, pieprz do smaku
Dodatki:
125g mozzarelli
Żółta papryka
50g czarnych oliwek
50g szynki lub innej chudej wędliny
2 pomidory
50g rukoli

Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem i zalewamy wodą. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy drożdże i oliwę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie robimy sos. Pomidory blenderujemy na gładką masę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy do smaku.
Nagrzewamy piekarnik, razem z blaszką, na której będziemy piekli pizzę, do 200 stopni.
Na rozgrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy rozwałkowane cienko ciasto, szybko smarujemy sosem i układamy dodatki: pokrojoną na kawałki mozarellę, pokrojoną w paski paprykę, oliwki pokrojone w plasterki, pokrojoną na kawałki szynkę i pokrojone na plasterki pomidory. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut.
Upieczoną pizzę posypujemy umytą i osuszoną rukolą. 


Pomidorowe inspiracje

7 komentarzy:

  1. robię niemalze identyczną, ale bez szynki (;
    Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mojemu lubemu z pewnością by smakowała, ja lubię jak jest ciut więcej ciasta

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesli pizza, to tylko na cienkim ciescie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ze świeżą rukolą o tak! na cienkim najlepsza

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda prze-apetycznie! Zjadłabym... teraz... o 21:36:(

    OdpowiedzUsuń
  6. To właściwie moja pierwsza pizza na cienkim cieście, ale z pewnością nie ostatnia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pizza wygląda niezwykle apetycznie. Uwielbiam pizze na cienkim cieście, a do tego tak idealny (przy najmniej dla mnie) dobór składników, więc na pewno skuszę się na ten przepis. Już się nie mogę doczekać! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...