środa, 18 czerwca 2014

Burgery z łososia

Wakacje za pasem, sezon grillowy w pełni. Nic tylko siedzieć na jeziorkiem i grillować. A co grillujemy tym razem? Burgery. I to nie byle jakie burgery, bo rybne, a konkretnie Burgery z łososia.





Składniki (dla czterech osób):
Burgery:
500g filetu z łososia norweskiego bez skóry
2 łyżki posiekanego koperku
Skórka starta z połowy cytryny
Łyżka soku z cytryny
Sól
Pieprz cytrynowy
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
Sos:
200g gęstego jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
Łyżka posiekanego koperku
Odrobina soli i pieprzu do smaku
Dodatki:
4 Bułki
Sałata
Pomidor
Kiełki rzodkiewki


Wykonanie:
Łososia mielimy razem z kaszą jaglaną. Dodajemy koperek, skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz cytrynowy do smaku. Mieszamy i z powstałej masy formujemy 4 okrągłe kotleciki. (jeżeli masa za bardzo się lepi można dodać odrobinę bułki tartej).

Jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, koperkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Burgery z łososia grillujemy po parę minut z każdej strony.

Bułki przekrajamy na pół i grillujemy przez dosłownie parę chwil.


Spód bułki smarujemy sosem, układamy burgera, posypujemy kiełkami, kładziemy plaster pomidora, liść sałaty i przykrywamy wierzchem bułki.

Grilluj z łososiem norweskim!

6 komentarzy:

  1. Ale wypasione :D Muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi ślinka cieknie, muszę coś zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe, muszę spróbować;-) i faktyczne zdrowo

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie, pewnie też całkiem pożywny. Zwłaszcza że łosoś troszkę potaniał, więc można sobie pozwolić.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...