piątek, 1 czerwca 2012

Pełnoziarniste racuchy z jabłkami

Racuchy można zrobić na drożdżach, albo z proszkiem do pieczenia. Ja robię i tak i tak, ale dziś akurat zrobiłam tę drugą wersję. Do tego jabłka z cynamonem i mamy klasykę gatunku, w nieco zdrowszej odsłonie, bo z mąki pełnoziarnistej. Raz dwa trzy i przepyszne, śniadaniowe Pełnoziarniste racuchy z jabłkami gotowe.

Składniki:
Szklanka mąki pszennej
Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
½ szklanki mleka
2/3 szklanki maślanki
Jajko
2 łyżki drobnego cukru trzcinowego
Łyżeczka cynamonu
Łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 średniej wielkości jabłka
Olej do smażenia
Gęsty jogurt naturalny

Wykonanie:
Jajko z cukrem ubijamy mikserem, dodajemy mleko z maślanką i mieszamy. Dodajemy obie mąki, szczyptę soli, cynamon i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieść konsystencję gęstej śmietany, jak jest zbyt gęste, to dolewamy ciut więcej mleka. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone na kawałki jabłka.
Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy placki, aż zarumienią się z obu stron. Po usmażeniu, nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
Podajemy z gęstym jogurtem naturalnym.


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...