Składniki:
Szklanka mąki pszennej
Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
½ szklanki mleka
2/3 szklanki maślanki
Jajko
2 łyżki drobnego cukru trzcinowego
Łyżeczka cynamonu
Łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 średniej wielkości jabłka
Olej do smażenia
Gęsty jogurt naturalny
Wykonanie:
Jajko z cukrem ubijamy mikserem, dodajemy mleko z maślanką i
mieszamy. Dodajemy obie mąki, szczyptę soli, cynamon i proszek do pieczenia.
Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieść konsystencję gęstej śmietany,
jak jest zbyt gęste, to dolewamy ciut więcej mleka. Na koniec dodajemy obrane i
pokrojone na kawałki jabłka.
Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy placki, aż zarumienią
się z obu stron. Po usmażeniu, nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym
ręczniku.
Podajemy z gęstym jogurtem naturalnym.
Wow, co za pyszności :)
OdpowiedzUsuńpoproszę porcję :) mmniam
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają i zapewne tak samo smakują:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dołączenie do Akcji
pozdrawiam
Magda;)