Składniki:
½ kg ugotowanych ziemniaków
2 spore ugotowane marchewki
Jajko
Ok. ½ szklanki mąki
Spora szczypta soli
Wykonanie:
Ugotowane, odcedzone, ostudzone (najlepiej jest to zrobić
dzień wcześniej) warzywa przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub mielimy w
maszynce do mielenia mięsa. Do warzyw wbijamy jajko, dodajemy sól i wsypujemy
część mąki. Mieszamy i dodajemy tyle mąki, żeby ciasto było elastyczne i nie
lepiło się do rąk za bardzo. Jak przesadzimy z ilością mąki, to kluski wyjdą
twarde. Na blacie podsypanym mąką formujemy z ciasta wałek, który spłaszczamy
nożem i odcinamy niewielkie kluski. Gotujemy partiami przez kilka minut w
osolonym wrzątku z odrobiną oleju.
super pomysł:) lubię kopytka
OdpowiedzUsuń