niedziela, 24 czerwca 2012

Marchewkowe kopytka

Lubię połączenie ziemniaków i marchewki. Jeżeli do obiadu gotuję ziemniaki, to zazwyczaj,  od razu w tym samym garnku, gotuję i marchewkę. Wtedy ziemniaki są smaczniejsze, a marchewka ma to do siebie, że z koperkowych talerzy znika błyskawicznie :-)  Czasem warzyw tych gotuję nieco więcej, żeby następnego dnia zrobić kopyta. Niby zwykłe kopytka, a jednak inne, bardziej kolorowe i o nieco ciekawszym smaku, bo to Marchewkowe kopytka :-)

Składniki:
½ kg ugotowanych ziemniaków
2 spore ugotowane marchewki
Jajko
Ok. ½ szklanki mąki
Spora szczypta soli

Wykonanie:
Ugotowane, odcedzone, ostudzone (najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej) warzywa przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do warzyw wbijamy jajko, dodajemy sól i wsypujemy część mąki. Mieszamy i dodajemy tyle mąki, żeby ciasto było elastyczne i nie lepiło się do rąk za bardzo. Jak przesadzimy z ilością mąki, to kluski wyjdą twarde. Na blacie podsypanym mąką formujemy z ciasta wałek, który spłaszczamy nożem i odcinamy niewielkie kluski. Gotujemy partiami przez kilka minut w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...