Składniki:
500g makaronu (u mnie kolorowe świderki)
50g orzechów nerkowca
2 ząbki czosnku
100g świeżych listków szpinaku
½ pęczka bazylii
½ pęczka natki pietruszki
3 łyżki oliwy
Sól
Pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Orzechy prażymy przez kilka minut na suchej patelni.
Wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy czosnek, Umyte i osuszone listki szpinaku,
bazylii i pietruszki. Dorzucamy obrane ząbki czosnku i łyżkę oliwy. Całość
miksujemy na gładką pastę. Jak już wszystkie składniki są rozdrobnione dodajemy
resztę oliwy (możemy dodać ciut więcej, jak pasta jest zbyt sucha) doprawiamy
do smaku solą i pieprzem i mieszamy z ugotowanym, odcedzonym makaronem.
wygląda bardzo smakowicie, jeśli szukacie podobnych dań zapraszam do mnie : http://kuchnia-coreczki.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń