niedziela, 10 czerwca 2012

Pesto szpinakowe

Cała koperkowa rodzina uwielbia pesto. Zawsze zadziwia mnie ilość makaronu jaką potrafi zjeść moje dziecko. A naszym ulubionym rodzajem pesto, jest właśnie Pesto szpinakowe.

Składniki:
500g makaronu (u mnie kolorowe świderki)
50g orzechów nerkowca
2 ząbki czosnku
100g świeżych listków szpinaku
½ pęczka bazylii
½ pęczka natki pietruszki
3 łyżki oliwy
Sól
Pieprz

Wykonanie:
Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Orzechy prażymy przez kilka minut na suchej patelni. Wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy czosnek, Umyte i osuszone listki szpinaku, bazylii i pietruszki. Dorzucamy obrane ząbki czosnku i łyżkę oliwy. Całość miksujemy na gładką pastę. Jak już wszystkie składniki są rozdrobnione dodajemy resztę oliwy (możemy dodać ciut więcej, jak pasta jest zbyt sucha) doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z ugotowanym, odcedzonym makaronem.


Kuchnia Bardzo Włoska 2012

1 komentarz:

  1. wygląda bardzo smakowicie, jeśli szukacie podobnych dań zapraszam do mnie : http://kuchnia-coreczki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...