Składniki:
Pęczek botwinki
½ l bulionu
Łyżka soku z cytryny
1l maślanki
1l kefiru
3 jajka
2 długie ogórki
Pęczek rzodkiewki
Pęczek koperku
Pęczek szczypiorku
Sól
Pieprz
Wykonanie:
Botwinkę po umyciu drobniutko siekamy, małe buraczki
obieramy i trzemy na tarce. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny.
Mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut aż botwinka będzie miękka.
Zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka gotujemy na twardo, jak ostygną- obieramy i kroimy w
kostkę. Ogórki po obraniu kroimy w ćwierćplasterki (jeżeli część chłodniku zostanie na następny dzień, z ogórków należy usunąć nasiona, żeby zupa za bardzo nie podeszła wodą przez noc), rzodkiewkę kroimy w
półplasterki, koperek i szczypiorek drobno siekamy.
Do ostudzonej botwinki dodajemy warzywa i jajka, zalewamy
maślanką i kefirem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy koperek ze
szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy z ugotowanymi,
młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Uwielbiam botwinkę! I bardzo mi się podoba Twój talerz :)
OdpowiedzUsuń