niedziela, 1 września 2013

Ogórki z miodem

Ogórki z miodem? To dość dziwna nazwa, ale zapewniam, że smakuje znacznie lepiej niż brzmi :-) Zresztą pomyślmy logicznie, do zalewy octowej zawsze dodajemy cukier, tu oprócz cukru jest też słodki miód. Ogórki są słodko-kwaśne z wyraźnym miodowym posmakiem. Jak dla mnie bomba! Przepis znalazłam na blogu „cobytuzjeść”. Zapraszam na Ogórki z miodem.





Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
Gorczyca biała- po ½ łyżeczki na słoik
Gałązki kopru (z nasionami)- po 1 na słoik
Czosnek- po ½ ząbka na słoik
Zalewa:
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 szklanka octu spirytusowego 10%
1/3 szklanki cukru
5 łyżek miodu (u mnie rzepakowy)
2 łyżeczki soli

Wykonanie:
Przygotowujemy sobie słoiki o pojemności ok. 0,3-0,4 litra i pokrywki do nich. Muszą myć dokładnie wymyte i wyparzone. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Ogórki myjemy i kroimy na dość grube plastry. Do każdego słoika wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, po gałązce kopru i mniej więcej ½ ząbka czosnku. Dopełniamy pokrojonymi ogórkami.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól, miód i zagotowujemy mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia, dolewamy ocet, dokładnie mieszamy.
Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...