środa, 18 września 2013

Wołowina w sosie chrzanowym

Nie ma nic bardziej pewnego niż to, że jeżeli w koperkowej kuchni gotuje się właśnie rosół drobiowo-wołowy, to na drugie danie będzie sztuka mięsa w sosie. Mięso gotuje się w rosole, a zrobienie sosu zajmuje dosłownie parę chwil. Gdzieś w tak zwanym międzyczasie gotuję ziemniaki (wg mnie najlepiej pasują do sosu chrzanowego), robię jakąś surówkę i obiad gotowy. Mięsko po długim gotowaniu jest mięciutkie i soczyste, Małej „I” bardzo smakuje, nawet z dość ostrym sosem. Wołowina w sosie chrzanowym.




Składniki:
Ok. 500g ugotowanej w rosole wołowiny
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka mąki pszennej
200ml bulionu
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki tartego chrzanu
Sól, pieprz i cukier do smaku

Wykonanie:

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy ciągle mieszając przez parę chwil. Dolewamy bulion, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż sos nieco zgęstnieje, wtedy dodajemy śmietanę w temperaturze pokojowej i chrzan. Po wymieszaniu doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Tak przygotowanym sosem polewamy ciepłą wołowinę pokrojoną na plastry (mięso możemy podgrzać w sosie). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...