Nie ma nic bardziej pewnego niż to,
że jeżeli w koperkowej kuchni gotuje się właśnie rosół drobiowo-wołowy, to na
drugie danie będzie sztuka mięsa w sosie. Mięso gotuje się w rosole, a
zrobienie sosu zajmuje dosłownie parę chwil. Gdzieś w tak zwanym międzyczasie
gotuję ziemniaki (wg mnie najlepiej pasują do sosu chrzanowego), robię jakąś
surówkę i obiad gotowy. Mięsko po długim gotowaniu jest mięciutkie i soczyste,
Małej „I” bardzo smakuje, nawet z dość ostrym sosem. Wołowina w sosie
chrzanowym.
Składniki:
Ok. 500g ugotowanej w rosole
wołowiny
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka mąki pszennej
200ml bulionu
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki tartego chrzanu
Sól, pieprz i cukier do smaku
Wykonanie:
W rondelku roztapiamy masło,
dodajemy mąkę i smażymy ciągle mieszając przez parę chwil. Dolewamy bulion,
mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż sos nieco zgęstnieje, wtedy dodajemy
śmietanę w temperaturze pokojowej i chrzan. Po wymieszaniu doprawiamy do smaku
solą, pieprzem i odrobiną cukru. Tak przygotowanym sosem polewamy ciepłą
wołowinę pokrojoną na plastry (mięso możemy podgrzać w sosie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz