poniedziałek, 2 września 2013

Ogórki z musztardą

Przez koperkową kuchnię przewinęło się w tym roku chyba z milion ogórków ;-) Koperkowy mąż ze sto razy nastawił małosolne, a ja zajmowałam się wyszukiwaniem przepisów na ogórkowe przetwory, powiem w sekrecie, że niestety nie wszystkie okazały się udane. Na szczęście są kombinacje które nigdy nie zawodzą. Jednym z takich niezawodnych przepisów jest, znaleziony na blogu „cobytuzjeść”, przepis na Ogórki z musztardą.




Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
1 duża cebula
Zalewa:
1 szklanka octu spirytusowego 10%
2 szklanki cukru
3 szklanki wody
3 łyżki soli
4 płaskie łyżki musztardy sarepskiej
1 płaska łyżka musztardy francuskiej

Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na dość grube plastry. Cebulę po obraniu kroimy na plasterki, które następnie dzielimy na krążki.
Do wymytych i wyparzonych słoików przekładamy przygotowane ogórki i po kilka cebulowych krążków.

Do garnka wlewamy wodę, dosypujemy cukier, sól i dodajemy obie musztardy. Zagotowujemy mieszając od czasu do czasu, zdejmujemy garnek z ognia, dolewamy ocet, mieszamy i tak przygotowaną zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Zakręcamy dokładnie i pasteryzujemy przez 5 minut.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Nie, nie obieramy, górki zostają ze skórką.

      Usuń
  2. Ja się bardzo cieszę ,że ci zasmakowały i to własnie te od Pani Ani :)Zaraz jej przekażę dobre wieści :) Ściskam mocno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja się cieszę, że masz na blogu takie pyszne przepisy :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...