Przez koperkową kuchnię przewinęło
się w tym roku chyba z milion ogórków ;-) Koperkowy mąż ze sto razy nastawił
małosolne, a ja zajmowałam się wyszukiwaniem przepisów na ogórkowe przetwory,
powiem w sekrecie, że niestety nie wszystkie okazały się udane. Na szczęście są
kombinacje które nigdy nie zawodzą. Jednym z takich niezawodnych przepisów
jest, znaleziony na blogu „cobytuzjeść”, przepis na Ogórki z musztardą.
Składniki:
1 duża cebula
Zalewa:
1 szklanka octu spirytusowego 10%
2 szklanki cukru
3 szklanki wody
3 łyżki soli
4 płaskie łyżki musztardy
sarepskiej
1 płaska łyżka musztardy
francuskiej
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy
na dość grube plastry. Cebulę po obraniu kroimy na plasterki, które następnie
dzielimy na krążki.
Do wymytych i wyparzonych słoików przekładamy
przygotowane ogórki i po kilka cebulowych krążków.
Do garnka wlewamy wodę, dosypujemy
cukier, sól i dodajemy obie musztardy. Zagotowujemy mieszając od czasu do
czasu, zdejmujemy garnek z ognia, dolewamy ocet, mieszamy i tak przygotowaną
zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Zakręcamy dokładnie i pasteryzujemy przez 5
minut.
czyli ogórków nie obieramy?
OdpowiedzUsuńNie, nie obieramy, górki zostają ze skórką.
UsuńJa się bardzo cieszę ,że ci zasmakowały i to własnie te od Pani Ani :)Zaraz jej przekażę dobre wieści :) Ściskam mocno :)
OdpowiedzUsuńTo ja się cieszę, że masz na blogu takie pyszne przepisy :-)
Usuń