Gruszki, ser pleśniowy i orzechy
włoskie. Te trzy składniki znakomicie do siebie pasują w sałatkach, tartach i
innych potrawach. Uwielbiam to połączenie i od czasu do czasu wykorzystuję w
koperkowej kuchni. Tym razem zrobiłam grillowane gruszki podane na sałacie z
sosem z octu balsamicznego. Gruszki faszerowane serem.
Składniki:
6 średniej wielkości dojrzałych,
ale twardych gruszek
Cytryna
100g sera z niebieską pleśnią
50g kremowego twarożku
50g orzechów włoskich
1 łyżka śmietany
Szczypta cynamonu
Kolorowy pieprz
Główka sałaty
½ szklanki octu balsamicznego
Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia sosu z octu
balsamicznego. Ocet wlewamy do rondelka i zaczynamy podgrzewać na niewielkim
ogniu. Ocet podczas gotowania powinien zgęstnieć i nabrać bardziej głębokiego smaku.
Gotowanie powinno zająć ok. 20 minut. Mieszamy od czasu do czasu i sprawdzamy
czy sos jest już odpowiednio gęsty.
Gruszki obieramy ze skórki,
przekrajamy wzdłuż na pół i łyżeczką (najlepiej taką do robienia kulek z
melonów) wydrążamy gniazda nasienne. Do miseczki wlewamy zimną wodę zmieszaną z
sokiem wyciśniętym z cytryny. Wkładamy do miseczki przygotowane gruszki
(gruszki powinny być całkowicie przykryte wodą)
Orzechy zalewamy gorącą wodą, a po
osuszeniu obieramy z cieniutkiej skórki (dzięki temu pozbędziemy się goryczki).
Drobno posiekane orzechy łączymy z
pokrojonym w kostkę serem pleśniowym, twarożkiem i śmietaną. Całość mieszamy do
momentu aż powstanie gładka, jednolita masa- najłatwiej jest to zrobić w
rozdrabniaczu. Doprawiamy do smaku odrobiną cynamonu i mielonym, kolorowym
pieprzem.
Sałatę po umyciu i osuszeniu
rwiemy na kawałki i układamy na talerzach, polewamy sosem z octu balsamicznego.
Gruszki wyjmujemy z wody, osuszamy
dokładnie na papierowym ręczniku, a następnie grillujemy na rozgrzanej patelni
grillowej przez kilka minut z każdej strony.
Ciepłe gruszki kładziemy na
sałacie a wolne miejsca po wydrążonych gniazdach nasiennych wypełniamy
nadzieniem z sera i orzechów.
Podoba mi sie ten przepis...na moim drzewie jeszcze sporo gruszek ,oj chyba to zrobie:)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis, ja robię nieco inaczej na gruszki kruszę ser z niebieską pleśnią i posypuje migdałami oraz kładę kawałeczek masła. Następnie zapiekam, niebo w gębie polecam ;-)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na gruszki.
OdpowiedzUsuńsłyszałam o tym pomyśle ale nie próbowałam - najwyższy czas :)
OdpowiedzUsuńwiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk