piątek, 27 września 2013

Gruszki faszerowane serem

Gruszki, ser pleśniowy i orzechy włoskie. Te trzy składniki znakomicie do siebie pasują w sałatkach, tartach i innych potrawach. Uwielbiam to połączenie i od czasu do czasu wykorzystuję w koperkowej kuchni. Tym razem zrobiłam grillowane gruszki podane na sałacie z sosem z octu balsamicznego. Gruszki faszerowane serem.



Składniki:
6 średniej wielkości dojrzałych, ale twardych gruszek
Cytryna
100g sera z niebieską pleśnią
50g kremowego twarożku
50g orzechów włoskich
1 łyżka śmietany
Szczypta cynamonu
Kolorowy pieprz
Główka sałaty
½ szklanki octu balsamicznego

Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia sosu z octu balsamicznego. Ocet wlewamy do rondelka i zaczynamy podgrzewać na niewielkim ogniu. Ocet podczas gotowania powinien zgęstnieć i nabrać bardziej głębokiego smaku. Gotowanie powinno zająć ok. 20 minut. Mieszamy od czasu do czasu i sprawdzamy czy sos jest już odpowiednio gęsty.
Gruszki obieramy ze skórki, przekrajamy wzdłuż na pół i łyżeczką (najlepiej taką do robienia kulek z melonów) wydrążamy gniazda nasienne. Do miseczki wlewamy zimną wodę zmieszaną z sokiem wyciśniętym z cytryny. Wkładamy do miseczki przygotowane gruszki (gruszki powinny być całkowicie przykryte wodą)
Orzechy zalewamy gorącą wodą, a po osuszeniu obieramy z cieniutkiej skórki (dzięki temu pozbędziemy się goryczki).
Drobno posiekane orzechy łączymy z pokrojonym w kostkę serem pleśniowym, twarożkiem i śmietaną. Całość mieszamy do momentu aż powstanie gładka, jednolita masa- najłatwiej jest to zrobić w rozdrabniaczu. Doprawiamy do smaku odrobiną cynamonu i mielonym, kolorowym pieprzem.
Sałatę po umyciu i osuszeniu rwiemy na kawałki i układamy na talerzach, polewamy sosem z octu balsamicznego.
Gruszki wyjmujemy z wody, osuszamy dokładnie na papierowym ręczniku, a następnie grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony.

Ciepłe gruszki kładziemy na sałacie a wolne miejsca po wydrążonych gniazdach nasiennych wypełniamy nadzieniem z sera i orzechów. 

4 komentarze:

  1. Podoba mi sie ten przepis...na moim drzewie jeszcze sporo gruszek ,oj chyba to zrobie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się ten przepis, ja robię nieco inaczej na gruszki kruszę ser z niebieską pleśnią i posypuje migdałami oraz kładę kawałeczek masła. Następnie zapiekam, niebo w gębie polecam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. słyszałam o tym pomyśle ale nie próbowałam - najwyższy czas :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...