Imprezowe przekąski mogą być
bardzo proste i niezwykle wymyśle, podane na zimno lub na ciepło, ale wszystkie
powinny być smaczne i dać się łatwo zjeść. Fajnym pomysłem na imprezy są
zawijaski zrobione z placków tortilli. Zimne przekąski, które łatwo się robi, a
wyglądają bardzo ciekawie. Można też zaszaleć ze składnikami i połączeniem
smaków. U mnie Roladki z tortilli w dwóch wariantach- z wędzonym łososiem i z hiszpańską
szynką.
Składniki:
4 placki tortilli o średnicy ok. 25 cm (u mnie pełnoziarnista)
200g serka śmietankowego
200g wędzonego łososia
100g suszonej szynki Serrano
1 opakowanie Party DIP czosnkowy
Prymat
100g majonezu
50g gęstego jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania dipu.
Zawartość opakowania wsypujemy do miseczki, dodajemy majonez i jogurt. Całość
dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Na każdym z placków tortilli
rozsmarowujemy cienką warstwę serka śmietankowego, a następnie trochę dipu czosnkowego
(mniej więcej 2 łyżki na placek).
Na dwóch plackach układamy
plasterki wędzonego łososia, a na dwóch pozostałych cieniutkie plasterki
szynki.
Każdy z placków zawijamy w ciasny
rulonik i odkładamy na pół godziny do lodówki.
Następnie każdy z ruloników kroimy
na plastry grubości ok. 1 cm .
Tak powstałe roladki układamy na
talerzach i podajemy z resztą Party Dipu czosnkowego Prymat.
fajnie podane - fajna miseczka i fajna przekąska ! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie - http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/09/imprezowy-konkurs.html