niedziela, 15 stycznia 2012

Galaretkowa babka

Pamiętam z dzieciństwa ciasto składające się z samych galaretek, a dokładniej z kolorowych kostek  zatopionych w białej galaretce. Białą galaretkę można zrobić na wiele sposobów. Jak chcemy mieć coś w stylu sernika na zimno to  możemy użyć serków homogenizowanych wymieszanych z jasną galaretką. Mój mąż zażyczył sobie jednak ciasta z samych galaretek, więc w mojej Galaretkowej babce zamiast serków jest kefir.

Składniki:
4 różnokolorowe galaretki
3 łyżeczki żelatyny
Łyżka cukru waniliowego
400g kefiru

Wykonanie:
Do czterech płaskich naczyń wsypujemy galaretki i każdą z nich zalewamy 300ml wrzącej wody, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny i odstawiamy do zastygnięcia. Jak galaretki będą już zupełnie sztywne to kroimy je w kostkę.
Żelatynę mieszamy z cukrem waniliowym (takim z prawdziwą wanilią) i zalewamy 100ml wrzątku, bardzo dokładnie mieszamy, aż żelatyna całkiem się rozpuści a woda nieco ostygnie, wtedy pomału wlewamy kefir, cały czas mieszając.
Do slikonowej formy babkowej wlewamy masę kefirową i wrzucamy kolorowe galaretki pokrojone w kostkę, mieszamy i odstawiamy do lodówki na parę godzin. Ostrożnie wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki.
Ciasto można oczywiście zrobić w dowolnej formie, np. w zwykłej keksówce, czy tortownicy wyłożonej folią spożywczą.




8 komentarzy:

  1. bajecznie wygląda. Planuje podobny dla małego do przedszkola. Przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście w przedszkolu podobne ciacho może się sprawdzić, moja córeczka ten kolorowy deser zjada z ogromną przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna mozaika! Kusi oczy kolorami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pięknie się prezentuje :) śliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowicie artystyczny deser! :D Bardzo fajny pomysł, na pewno smakuje wspaniale - taki miks owocowych smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robiłam takie "lastriko" zalewając pokrojone galaretki posłodzoną śmietaną z żelatyną, pozwalając mu zastygnąć w jednoosobowych kokilkach. Wyłożone na talerzyki budziło zachwyt. A ten smak... Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...