Składniki:
250g krewetek Tiger
Ciasto:
150g mąki
200 ml piwa
½ łyżeczki soli ziołowej
½ łyżeczki chili w proszku
½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Olej do głębokiego smażenia
Sos:
3 łyżki majonezu
150g gęstego jogurtu naturalnego
Skórka starta z jednej cytryny
Łyżeczka posiekanego koperku
½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
Ząbek czosnku
Wykonanie:
Krewetki rozmrażamy jeśli używamy mrożonych, myjemy i osuszamy. Krewetki muszą być obrane, z usuniętym przewodem pokarmowym i pozostawionym ogonkiem.
Robimy sos, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy skórkę cytrynową, koperek, pieprz cytrynowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Olej podgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni. Oleju musi być taka ilość, żeby krewetki mogły całe się zanurzyć.
Mąkę mieszamy z solą ziołową, chili, pieprzem cytrynowym i sodą oczyczoną, dolewamy piwo i mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy dodać ciut więcej mąki lub piwa.
Krewetki zamaczamy w cieście- trzymając za ogonek i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Po kilka sztuk na raz, żeby temperatura oleju nie spadła zbyt mocno, bo wtedy ciasto będzie chłonąć więcej tłuszczu. Smażymy trochę ponad minutę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Potem nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
Jeszcze ciepłe krewetki podajemy z aromatycznym sosem.
Przepis zgłaszam do akcji kulinarnej „Kuchnia 24/7”, która
ma pokazać jak wygląda dzień na widelcu blogera.
Piąty posiłek- kolacja
Pycha uwielbiam krewetki, ciasto piwne, a to połączenie to idealny chrupiący kąsek... zwłaszcza z pysznym sosem czosnkowym:) Przekąska jak znalazł
OdpowiedzUsuńale musiały być pyszne!!!schrupałabym teraz taką!
OdpowiedzUsuńPychota :) Krewetki w cieście są rewelacyjne.
OdpowiedzUsuń