poniedziałek, 23 stycznia 2012

Naleśniki z pieczarkami i rukolą

W koperkowej kuchni specjalistą od smażenia naleśników jest mój mąż. Ja zajmuję się farszem. Z takiego wspólnego, rodzinnego gotowania mogą czasem powstać naprawdę fajne kompozycje, np. takie Naleśniki z pieczarkami i rukolą.

Składniki:
NALEŚNIKI
Szklanka mąki
2 jajka
Spora szczypta soli
1,5 szklanki mleka
2 łyżki oleju
FARSZ
Cebula
300g pieczarek
150g rukoli
Sól
Pieprz
Olej

Wykonanie:
Zaczynamy oczywiście od ciasta. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dosypujemy mąkę i sól. Całość miksujemy, aż powstanie gładkie, naleśnikowe ciasto. Jeżeli jest zbyt gęste, możemy dolać więcej mleka. Na koniec dodajemy olej i całość dokładnie mieszamy. Na suchej dobrze rozgrzanej patelni smażymy cieniutkie naleśniki.
Zrobienie farszu również nie jest zbyt skomplikowane. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę po obraniu, drobno siekamy. Pieczarki z cebulką podsmażamy na odrobinie oleju doprawiając do smaku solą i pieprzem. Jak cebula się zeszkli dorzucamy umytą, posiekaną rukolę. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu, zawijamy i gotowe naleśniki podsmażamy na złoty kolor, na niewielkiej ilości oleju. Podajemy na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...