wtorek, 24 stycznia 2012

Kremowa zupa dyniowa

Zupy kremy, to niekoniecznie papki dla niemowlaków- dziś nie trzeba już do nich przekonywać. Wszyscy wiedzą, że krem z marchewki, dyni, czy groszku może mieć naprawdę ciekawy smak. Dynia jest bardzo wdzięcznym warzywem, w prawdzie sezon na nią trwa stosunkowo krótko, ale i na to jest sposób- obraną dynię kroję w kostkę i mrożę, dzięki temu możemy cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Z dyni, pora, odrobiny kminku i imbiru może powstać taka oto Kremowa zupa dyniowa.




Składniki:
1 kg pokrojonego w kostkę miąższu dyni
1 cały por i sama biała część drugiego pora
Ząbek czosnku
1,5l bulionu
2 średnie ziemniaki
Łyżeczka mielonego kminku
2 łyżeczki mielonego imbiru
Sól
Pieprz
Olej
Gęsty jogurt naturalny
Czerstwe pieczywo na grzanki

Wykonanie:
Pora myjemy i kroimy w plasterki, czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku z grubym dnem, na odrobinie oleju podsmażamy pora z czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i kminkiem. Dorzucamy dynię i smażymy ciągle mieszając. Po minucie dorzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy i dosłownie za parę chwil zalewamy całość bulionem. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut. Ostudzoną zupę miksujemy na gładki krem za pomocą blendera, ponownie podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pieczywo kroimy w kostkę i na suchej, rozgrzanej patelni robimy grzanki.
Zupę podajemy z gęstym jogurtem naturalnym i grzankami.


2 komentarze:

  1. Pycha i szczególnie podoba mi się pomysł, na podkreślenie czerstwego pieczywa w grzankach - często tyle się niepotrzebnie wyrzuca suchych bułek i chlebów, a tymczasem można dać im drugie życie grillując je na grzanki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny w swej prostocie przepis, dodatkowo imbir nadaje orientalnej smakowej nuty. Można podawać także z pieczywem czosnkowym, pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...