Kasza wytwarzana z gryki, jest chyba najpopularniejszą kaszą w Polsce. I dobrze, bo jest niezwykle zdrowa i można z niej wyczarować pyszne, niebanalne potrawy, jak np. Pierogi z kaszą gryczaną.
Składniki:
CIASTO
½ kg mąki
Łyżeczka soli
2 szklanki gorącej wody
FARSZ
100g kaszy gryczanej
100g pieczonego boczku
Cebula
Jajko
Sól
Pieprz
Wykonanie:
Kaszę gryczaną gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Boczek i obraną cebulę kroimy w dość drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Jak boczek delikatnie zarumieni się, a cebulka zeszkli, to dorzucamy ugotowaną kaszę i po dokładnym wymieszaniu smażymy ze dwie minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy surowe, roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy.
Mąkę wsypujemy do dużej miski, mieszamy z solą i zalewamy wrzącą wodą. Delikatnie mieszamy łyżką i zostawiamy. Jak masa ostygnie na tyle, żeby można było włożyć w nią ręce- wyrabiamy ciasto. Jak za bardzo się lepi, dodajemy ciut mąki, a jak jest za twarde, to jeszcze troszkę wody. Gotowe ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy podsypując odrobiną mąki, wycinamy szklanką kółka. Na każdym kole kładziemy łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oleju i gotujemy parę chwil od ich wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz