niedziela, 29 stycznia 2012

Cytrynowe muffinki z białą czekoladą

Czasem po prostu trzeba zrobić coś słodkiego. Dobrze mieć wtedy pod ręką książkę pełną przepisów na „Wypieki i przysmaki kojące duszę”. Nawet jak lekko zmodyfikujemy przepis, żeby dopasować go do aktualnej zawartości naszej lodówki, to i tak będzie dobrze. Nigella nie powinna się gniewać, że z jej przepisu na muffinki cytrynowo- malinowe, powstały pyszne, puszyste i delikatne Cytrynowe muffinki z białą czekoladą.

Składniki:
50g masła lub margaryny
200g mąki pszennej
Szczypta soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru
2 cytryny
Ok. 120ml mleka
Jajko
100g białej czekolady

Wykonanie:
Cytryny dokładnie myjemy, parzymy i ścieramy skórkę. Z owoców wyciskamy sok, który przelewamy do naczynia z miarką i dolewamy mleka do 200ml. Mleko się zetnie, ale to nic nie szkodzi.
W jednej misce mieszamy mąkę z solą, sodą, proszkiem do pieczenia, skórką startą z cytryn i z posiekaną czekoladą.
W drugiej misce dokładnie mieszamy mleko, z sokiem z cytryny, roztopionym, ostudzonym masłem i roztrzepanym jajkiem.
Składniki mokre wlewamy do suchych i całość mieszamy niezbyt dokładnie- powinny pozostać grudki.
Przygotowujemy formę do pieczenia muffinek- w każde wgłębienie wkładamy papilotkę. Każdą z nich wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości i blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni. Pieczemy przez 20 minut.
Powstanie 12 pysznych babeczek, które po ostudzeniu możemy udekorować cukrowymi pisakami.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...