Wpadła mi w ręce Łagodna Pasta Korma. Ogromnym jej plusem było to, że została zrobiona na bazie naturalnych składników. Jako, że lubimy curry, a przebijający się kokosowy zapach dobrze wróżył, więc na obiad powstał taki oto Kurczak z pastą korma, który jak najbardziej przypadł nam do gustu. Następnym razem taką pastę postaram się zrobić samodzielnie :)
Składniki:
Pierś z kurczaka
2 marchewki
Cebula
½ szklanki mrożonego groszku
70g pasty korma
200ml śmietanki kremówki
Olej
Wykonanie:
Kurczaka kroimy na kawałki. Marchewkę obieramy, przekrajamy w poprzek na pół i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na cieniutkie plastry. Groszek wsypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Cebulę obieramy i kroimy w pióra.
Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy kurczaka z warzywami, jak mięso zetnie się z każdej strony, to dodajemy pastę i ze 2-3 łyżki wody. Całość smażymy przez 10 minut na niewielkim ogniu, cały czas mieszając tak, żeby pasta dokładnie pokryła wszystkie składniki. Wlewamy śmietankę, mieszamy, smażymy chwilkę i podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Szybko, smacznie, orientalnie - tak jak lubię!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam