Rybę przyrządzaną w podobny sposób jadłam u mojej siostry. Robi się ją bajecznie prosto, można prawie dowolnie bawić się proporcjami warzyw i gatunkami ryb (ja najczęściej robię dorsza lub mintaja), a co najważniejsze- naprawdę bardzo fajnie smakuje. Nawet moja mama, która generalnie za rybami nie przepada stwierdziła, że Ryba z warzywami jest całkiem zjadliwa.
Składniki:
400g filetów z morskiej ryby (dorsza lub mintaja)
3 średnie marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera
Sól ziołowa
Pieprz cytrynowy
Olej
Łyżka masła
Wykonanie:
Jeżeli ryba jest zamrożona, to wyjmujemy ją z folii, i wkładamy w głębokim talerzu lub innym pojemniku do lodówki. Jak ryba odmarznie, to zlewamy wodę a filety możemy delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Warzywa obieramy, myjemy i trzemy na grubej, jarzynowej tarce.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, kładziemy filety, które doprawiamy solą ziołową i pieprzem cytrynowym, na rybie kładziemy wiórki zrobione z masła i wszystko dokładnie zakrywamy startymi warzywami. Posypujemy odrobiną soli ziołowej i smażymy pod przykryciem, na średnim ogniu ok. 20 minut. Podajemy z ryżem.
uwielbiam ryby!
OdpowiedzUsuńwolę je bardziej nawet niż mięsko.
Mniamm, jak smacznie :)
OdpowiedzUsuń