Składniki:
2 jajka
4 łyżki cukru
150g gęstego jogurtu naturalnego
Szklanka mleka
200g mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
½ kg truskawek
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i ubijamy.
Dodajemy mleko, jogurt i przesianą mąkę
z proszkiem do pieczenia. Na koniec dolewamy olej i całość dokładnie mieszamy.
Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek, połowę z
nich rozdrabniamy za pomocą blendera, a drugą połowę kroimy w plasterki.
Truskawki pokrojone w plasterki dodajemy do masy, mieszamy i
na rozgrzanej patelni smażymy placuszki- po parę minut z każdej strony, aż
ładnie się zarumienią.
Podajemy polane sosem ze zmiksowanych truskawek. Sos możemy
odrobinę dosłodzić, ale nie jest to konieczne.
Uwielbiam takie śniadania! :)
OdpowiedzUsuńRacuchy sa z drozdzy a te placuszki to pancakes :)
OdpowiedzUsuńtakich racuszków to nikt by sobie nie odmówił!
OdpowiedzUsuń