Składniki:
400g mąki pszennej
8g drożdży instant
250ml gorącej wody
Łyżeczka cukru
Łyżeczka soli
Oliwa
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, którą zalewamy gorącą (ale nie
wrzącą) wodą. Mieszamy łyżką, dosypujemy drożdże, cukier i sól i rękoma
wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Powinno przestać lepić się do rąk
dosłownie po kilku minutach wyrabiania. Z ciasta formujemy kulę, którą
smarujemy oliwą, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z
nich wałkujemy na kształt długiego i dość wąskiego prostokąta z którego
formujemy bagietkę składając „na trzy” do środka. Dokładnie zlepiamy i
kładziemy zlepieniem do dołu. Odstawiamy do wyrośnięcia na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia lub specjalnej formie do bagietek. Przykrywamy, żeby
ciasto nie wyschło. Po 30 minutach nacinamy nożem i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 20-30 minut, aż bagietki ładnie się
zarumienią.
super przepisik, dosyć łatwy a jaki smaczny :)
OdpowiedzUsuńWyszły wyśmienite, moja rodzina ciagle błaga mnie o więcej. Dziękuje za przepis! :)
OdpowiedzUsuń