Składniki:
50g drożdży
Łyżka białego cukru
2/3 szklanki ciepłego mleka
Szklana mąki pszennej
Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
Jajko
3 łyżki drobnego cukru trzcinowego
3 łyżki gorzkiego kakao w proszku + 4 łyżki mleka
Wykonanie:
Drożdże po wymieszaniu z mlekiem i białym cukrem, odstawiamy
na 15 minut do wyrośnięcia.
Obie mąki wsypujemy do miski, dolewamy drożdże z mlekiem i
wbijamy jajko. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut aż
przestanie lepić się do rąk.
Dzielimy je na dwie równe części i do jednej dodajemy kakao
rozprowadzone w mleku. Wyrabiamy do momentu, aż będzie miało jednolity kolor. Z
obu ciast formujemy kule, które po przykryciu odstawiamy na dwie godziny do
wyrośnięcia. Po wyrośnięciu z jasnego i z ciemnego ciasta formujemy taką samą
liczbę kulek i układamy je naprzemiennie w blaszce wysmarowanej masłem. Ja
zrobiłam to w tortownicy, bo chciałam, żeby upieczone ciasto przypominało
piłkę, ale nie do końca mi się to udało ;-) Blaszkę przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na jakieś pół godziny, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut
w 180 stopniach.
Z upieczonego ciasta odrywamy bułeczki, które doskonale
smakują z odrobiną masła i domowym dżemem.
przecudne : )
OdpowiedzUsuń