czwartek, 7 czerwca 2012

Słodkie bułeczki z rabarbarem

Bułeczki z ciasta francuskiego można zrobić z najróżniejszym nadzieniem. Mogą być wytrawne, albo słodkie. Tym razem słodka wersja z rabarbarem i serem.  Jak zrobić kratkę na wierzchu zdradziłam już  w tym wpisie. Słodkie bułeczki z rabarbarem można zapakować na piknik i cieszyć się pięknym, czerwcowym słońcem...

Składniki:
270g ciasta francuskiego
500g rabarbaru
120g cukru
300g śmietankowego serka

Wykonanie:
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Mieszamy z cukrem i wrzucamy do rondelka. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 60 minut. Mieszając od czasu do czasu. Rabarbar powinien się rozpaść i puścić sok. Gotujemy do momentu aż większość soku zostanie zredukowana.
Ostudzony rabarbar mieszamy z mielonym białym serem.
Rozwałkowane ciasto francuskie kroimy w prostokąty. Część ciasta zostawiamy na wierzch bułeczek.
Na środku każdego prostokąta układamy nadzienie rabarbarowo- serowe. Przykrywamy paseczkami wyciętymi z pozostawionego ciasta. Ja użyłam specjalnego wałka do nacinania ciasta w kwadraty, ale można po prostu wyciąć cienkie paseczki i poukładać z nich kratkę.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy  piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut.


Smakołyki na pikniki

3 komentarze:

  1. lepsze niż z cukierni ;)
    pozdrawiam,
    Szana :)
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię taką dekoracyjną krateczkę na cieście francuskim.
    Dziękuję za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...