Składniki:
270g ciasta francuskiego
500g rabarbaru
120g cukru
300g śmietankowego serka
Wykonanie:
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Mieszamy z
cukrem i wrzucamy do rondelka. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 60 minut.
Mieszając od czasu do czasu. Rabarbar powinien się rozpaść i puścić sok.
Gotujemy do momentu aż większość soku zostanie zredukowana.
Ostudzony rabarbar mieszamy z mielonym białym serem.
Rozwałkowane ciasto francuskie kroimy w prostokąty. Część ciasta
zostawiamy na wierzch bułeczek.
Na środku każdego prostokąta układamy nadzienie rabarbarowo-
serowe. Przykrywamy paseczkami wyciętymi z pozostawionego ciasta. Ja użyłam
specjalnego wałka do nacinania ciasta w kwadraty, ale można po prostu wyciąć
cienkie paseczki i poukładać z nich kratkę.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
i pieczemy piekarniku nagrzanym do 180
stopni przez ok. 15-20 minut.
lepsze niż z cukierni ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana :)
www.gastronomygo.blogspot.com
Przepiękne! Pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńLubię taką dekoracyjną krateczkę na cieście francuskim.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji!