sobota, 23 czerwca 2012

Polędwiczka wieprzowa z ananasem

Polędwiczka wieprzowa pieczona w marynacie z dobrej oliwy, musztardy, odrobiny sosu Worcestershire, lekko słodka dzięki ananasom. Krucha i soczysta. Po prostu pyszna. Proponuję podawać ją z ryżem, który fajnie zbiera sos powstały podczas pieczenia. Polędwiczka wieprzowa z ananasem jest przepyszna, zapewniam :-)


                 
Składniki:
Ok. ½ kg polędwicy wieprzowej
Puszka ananasów
2 łyżki oliwy Extra Vergine Monini Classico
Łyżeczka soli
Łyżeczka kolorowego pieprzu
Marynata:
3 łyżki oliwy Extra Vergine Monini Classico
3 łyżki zalewy z ananasów
Czubata łyżka musztardy francuskiej
Łyżka musztardy sarepskiej
Ząbek czosnku
Łyżka sosu Worcestershire

Wykonanie:
W miseczce mieszamy oliwę, z zalewą, musztardami, sosem Worcestershire i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Polędwiczkę wieprzową nacieramy solą, a następnie smarujemy marynatą i odstawiamy na godzinę.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Kładziemy w nim zamarynowaną polędwiczkę, a obok układamy plastry ananasa i posypujemy go pieprzem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna) i pieczemy przez 20 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 220 stopni wyłączamy dolną grzałkę (zostawiamy tylko górną, najlepiej włączyć funkcję grillowania) i pieczemy jeszcze 5-10 minut aż mięso i ananas ładnie się przypieką. Wyłączamy piekarnik zostawiamy tam mięso jeszcze na 3 minuty, po czym wyjmujemy. Odstawiamy na 5 minut, żeby soki w mięsie równomiernie się rozprowadziły, i kroimy na plastry. 


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...