Składniki:
Ok. ½ kg polędwicy wieprzowej
Puszka ananasów
2 łyżki oliwy Extra Vergine Monini Classico
Łyżeczka soli
Łyżeczka kolorowego pieprzu
Marynata:
3 łyżki
oliwy Extra Vergine Monini Classico
3 łyżki zalewy z ananasów
Czubata łyżka musztardy francuskiej
Łyżka musztardy sarepskiej
Ząbek czosnku
Łyżka sosu Worcestershire
Wykonanie:
W miseczce mieszamy oliwę, z zalewą, musztardami, sosem Worcestershire
i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Polędwiczkę wieprzową nacieramy solą, a następnie smarujemy
marynatą i odstawiamy na godzinę.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Kładziemy w nim
zamarynowaną polędwiczkę, a obok układamy plastry ananasa i posypujemy go
pieprzem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka
górna i dolna) i pieczemy przez 20 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do
220 stopni wyłączamy dolną grzałkę (zostawiamy tylko górną, najlepiej włączyć
funkcję grillowania) i pieczemy jeszcze 5-10 minut aż mięso i ananas ładnie się
przypieką. Wyłączamy piekarnik zostawiamy tam mięso jeszcze na 3 minuty, po
czym wyjmujemy. Odstawiamy na 5 minut, żeby soki w mięsie równomiernie się
rozprowadziły, i kroimy na plastry.
Ale pyszności! Uwielbiam mięsa w owocowej asyście!
OdpowiedzUsuńciekawa marynata, wypróbuję ją do jakiegoś miesa.
OdpowiedzUsuńPysznaaaaaaaa..
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!!!!!!!!!!!!!!!1
OdpowiedzUsuń