Wracając do pierwszych urodzin koperkowej kuchni. Na tort
nie było czasu, ale muffinki też są dobre do świętowania, a znacznie mniej
pracochłonne niż tort! Nawet nie trzeba wyciągać miksera. A może w ten sposób
zapoczątkowałam nową świecką tradycję i na kolejne blogowe urodziny również
przygotuję muffinki. To nie taki zły pomysł, ale o tym pomyślę za rok :-) Dziś
życzę wszystkiego najsmaczniejszego wszystkim wirtualnym gościom koperkowej
kuchni! Dziękuję, że jesteście :-) Bakaliowe muffinki z czekoladą dla
wszystkich!
Składniki:
200g mąki pszennej
200g mąki pszennej
2 łyżki cukru
Szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g mieszanki bakaliowej (u mnie orzechy laskowe, ziemne i
nerkowe, oraz rodzynki i morele)
50g mlecznej czekolady
2 jajka
150g jogurtu naturalnego
60g masła lub margaryny
½ szklanki mleka
3 łyżki płynnego miodu
Wykonanie:
Bakalie siekamy nożem, ale niezbyt drobno (orzeszki ziemne i
rodzynki zostawiamy w całości). W jednej misce mieszamy mąkę z cukrem, solą
proszkiem do pieczenia, bakaliami i dość drobno posiekaną czekoladą. W drugiej
misce mieszamy roztrzepane jajka, z jogurtem, mlekiem, roztopionym masłem i
miodem. Mokre składniki wlewamy do suchych, całość mieszamy łyżką, ale niezbyt
dokładnie- powinny pozostać widoczne grudki.
Masę napełniamy papierowe papilotki umieszczone wcześniej w
blaszce do pieczenia muffinek.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i
pieczemy przez ok. 20 minut.
Przepis na 12 babeczek.
Nalepszego! Wiele lat blogowania! i zdrówka dla córeczki!
OdpowiedzUsuńzdróweczka dla córusi i wielu owocnych lat na blogu:)
OdpowiedzUsuń