sobota, 17 marca 2018

Krem z pieczonych warzyw

Kremowe zupy są znane wszystkim rodzicom. Zmiksowanie zupy blenderem jest idealnym sposobem na marudne dziecko, które wybiera z talerza tylko te smaczniejsze elementy dania. Z zupy-kremu nikt nie wydłubie selera... Podpieczenie warzyw przed dodaniem ich do zupy jest świetnym patentem. Warzywa dzięki temu mają dużo głębszy smak, a co za tym idzie- zupa jest smaczniejsza. Dużo smaczniejsza. Tym razem w mojej zupie pierwsze skrzypce grał kalafior, dodałam do niego inne białe warzywa i powstał Krem z pieczonych warzyw.


Składniki:
1 cebula
2 pietruszki
Kawałek białej części pora
Kawałek selera
450g mrożonego kalafiora Hortex
1 łyżka oleju
2 ziemniaki
Woda
Sól
Pieprz
Wędzona papryka w proszku
1 łyżeczka mielonego imbiru
Pestki słonecznika
Natka pietruszki



Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Obrane pietruszki, selera i pora kroimy na kawałki.
Tak przygotowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy różyczki kalafiora. Całość smarujemy olejem (najwygodniej jest to zrobić pędzlem silikonowym) i posypujemy przyprawami- solą, pieprzem i wędzoną papryką w proszku. Warzywa pieczemy w 180 stopniach przez ok 20-30 minut do momentu aż zaczną się ładnie zapiekać.
W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Wkładamy je do garnka i dodajemy upieczone warzywa. Wszystko zalewamy wodą (tak, żeby woda przykryła warzywa), dodajemy mielony imbir i całość gotujemy na średnim ogniu przez jakieś 25 minut. Następnie zupę miksujemy za pomocą blendera i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, a natkę pietruszki siekamy.
Zupę, przed podaniem, posypujemy pestkami i natką.



Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...