Składniki:
270g ciasta francuskiego
300g świeżych liści szpinaku
250g sera ricotta
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Oliwa
Pęczek dymki
150g gęstego jogurtu naturalnego
Jajko
Wykonanie:
Szpinak myjemy i po osuszeniu siekamy, ale niezbyt drobno.
Podsmażamy przez chwilę (ok. 5 minut) na patelni z rozgrzaną oliwą i mieszamy z
serem ricotta. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką
muszkatołową.
Dno blachy do pieczenia tarty wykładamy rozwałkowanym ciastem
francuskim (zostawiając część do ozdobienia wierzchu tarty). Na spód wykładamy
szpinak.
Dymki po umyciu i osuszeniu drobno siekamy, mieszamy z
jogurtem i roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu i wykładamy
na szpinak. Wszystko przykrywamy paseczkami wyciętymi z pozostawionego ciasta
francuskiego. Ja do pokrojenia użyłam specjalnego wałka do nacinania ciasta w
kwadraty, ale spokojnie można powycinać cienkie paseczki z ciasta i poukładać je
na tarcie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45
minut.
Uwielbiam takie tarty. Gadżet - pierwsza klasa. Ciasto wygląda full profeska :)
OdpowiedzUsuńFajny gadżet :D
OdpowiedzUsuńmmm też je uwielbiam, pyszności i jak łanie podana
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak, a tarta taka apetyczna :)
OdpowiedzUsuńpiękna ta krateczka
OdpowiedzUsuńŚwietne to urządzenie nie spotkałam wcześniej takiego :) A tarta pyszności
OdpowiedzUsuńchcę to urządzenie i to pyszne cudo;)))
OdpowiedzUsuńświetna ta ażurowa góra. bardzo mi sie podoba.
OdpowiedzUsuńSuper to wyszło. Już nie mogę się doczekać jak u siebie go użyję do takiego ciasta!
OdpowiedzUsuńcudnie wygląda!
OdpowiedzUsuń