wtorek, 19 czerwca 2012

Pomidorowe pesto z oliwkami

Tym razem zrobiłam pesto bez zielonych liści. Suszone pomidory w oleju z ziołami są tak niesamowicie aromatyczne, że gotowe danie ma wystarczająco wyrazisty smak. A co najbardziej lubię w pesto? To, że zrobienie obiadu zajmuje tyle czasu, ile ugotowanie makaronu. Zapraszam na Pomidorowe pesto z oliwkami.

Składniki:
150g suszonych pomidorów z oleju z ziołami
50g orzechów nerkowca
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju z ziołami
100g zielonych oliwek
500g makaronu
Parmezan lub inny twardy ser

Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pomidory, obrany czosnek i orzechy uprażone na suchej patelni wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy trochę oleju i całość miksujemy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy tyle oleju, żeby masa nie była zbyt sucha.
Oliwki kroimy w plasterki.
Ugotowany, odcedzony makaron mieszamy z pastą pomidorową i oliwkami.
Nakładamy na talerze i posypujemy startym serem.


Kuchnia Bardzo Włoska 2012Pomidorowe inspiracje

3 komentarze:

  1. na pewno wkrótce skusze się na taką wersję makaronu. Uwielbiam pesto i ostatnio sporo z nim experymentuję:)
    szybki i na pewno smaaaaaczny obiadek przygotowałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm brzmi pysznie :D pesto jest swietnym dodatkiem do makaronu :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...