Składniki:
½ kg truskawek
4 spore, dojrzałe banany
Łyżka cukru waniliowego
Łyżka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Truskawki po dokładnym umyciu pozbawiamy szypułek i
miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy do plastikowego pojemnika i
wkładamy do zamrażalnika. Po 30 minutach wyjmujemy, jeszcze chwilę blenderujemy
i do pojemnika dokładamy umyte, obrane banany pokrojone na kawałki. Całość
zamrażamy przez jakieś 1,5 godziny, wyjmujemy, dodajemy cukier i ekstrakt i miksujemy
za pomocą blendera i podajemy. Truskawki z bananami możemy też trzymać w
zamrażalniku znacznie dłużej, trzeba je wyjąć jakieś pół godziny przed podaniem,
żeby masa zdążyła się nieco rozmrozić przed zblenderowaniem z waniliowymi
dodatkami.
i mamy pyszny deser, jakie to proste:)
OdpowiedzUsuńProste i pyszne- moja ulubiona kombinacja :)
Usuń