Składniki:
100g masła lub margaryny
150g mąki pszennej
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
Łyżeczka proszku do pieczenia
70g drobnego cukru trzcinowego
Jajko
2 łyżki maślanki
Laska wanilii
Łyżka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy miękkie masło
pokrojone w kostkę, proszek do pieczenia, cukier, maślankę, ekstrakt waniliowy,
ziarenka z laski wanilii i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto, aż wszystkie
składniki się połączą, a masa będzie gładka i jednolita. Jeżeli ciasto za
bardzo się kruszy, możemy dolać ciut więcej maślanki.
Z gotowego ciasta formujemy kulkę, którą owijamy w folię i
odkładamy na pół godziny do lodówki.
Ciasto dzielimy na części i wałkujemy placek o grubości ok.
0,5cm z którego wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremek do ciasteczek.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.
Uważając, żeby ich nie przesuszyć i nie przypalić spodów, bo ciasteczka będą
twarde i niesmaczne.
Z podanych składników wyszły mi dwie blachy ciastek.
nieważne ile ciastek się napiecze to i tak znikają w mig ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
ciasteczka pierwsza klasa, gratuluje tak udanego wypieku.
OdpowiedzUsuń