piątek, 1 czerwca 2012

Pełnoziarniste ciasteczka waniliowe

Dzień Dziecka jest tylko raz w roku, ale kruche ciasteczka można robić znacznie częściej, szczególnie, gdy zrobimy je w nieco zdrowszej wersji. A ile frajdy jest podczas wspólnego gotowania, najpierw mieszanie ciasta, potem wałkowanie i ulubiona część mojej córeczki, czyli wykrawanie ciasteczek kolorowymi foremkami w najróżniejszych kształtach… Dodam tylko, że przepis na Pełnoziarniste ciasteczka waniliowe jest banalnie prosty :-)



Składniki:
100g masła lub margaryny
150g mąki pszennej
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
Łyżeczka proszku do pieczenia
70g drobnego cukru trzcinowego
Jajko
2 łyżki maślanki
Laska wanilii

Wykonanie:
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę, proszek do pieczenia, cukier, maślankę, ekstrakt waniliowy, ziarenka z laski wanilii i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto, aż wszystkie składniki się połączą, a masa będzie gładka i jednolita. Jeżeli ciasto za bardzo się kruszy, możemy dolać ciut więcej maślanki.
Z gotowego ciasta formujemy kulkę, którą owijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki.
Ciasto dzielimy na części i wałkujemy placek o grubości ok. 0,5cm z którego wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremek do ciasteczek.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut. Uważając, żeby ich nie przesuszyć i nie przypalić spodów, bo ciasteczka będą twarde i niesmaczne.
Z podanych składników wyszły mi dwie blachy ciastek. 


2 komentarze:

  1. nieważne ile ciastek się napiecze to i tak znikają w mig ;)
    pozdrawiam,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasteczka pierwsza klasa, gratuluje tak udanego wypieku.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...