Składniki:
Ciasto:
50g drożdży
Łyżka białego cukru
2/3 szklanki ciepłego mleka
Szklana mąki pszennej
Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
Jajko
3 łyżki drobnego cukru trzcinowego
3 łyżki gorzkiego kakao w proszku + 4 łyżki mleka
Dodatki:
2 łyżki masła
Łyżka cynamonu
Łyżka drobnego cukru trzcinowego
Jajko
Gruby cukier
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z mlekiem i białym cukrem, odstawiamy na
kwadrans.
Obie mąki mieszamy z cukrem trzcinowym, dolewamy rozczyn
drożdżowy i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto drożdżowe aż będzie gładkie i
jednolite, powinno przestać lepić się do rąk po jakiś 10 minutach wyrabiania.
Teraz ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy kakao
rozprowadzone w mleku. Dokładnie mieszamy, aż ciasto będzie miało jednolity
kolor. Z obu części ciasta formujemy kulki, które przykrywamy ściereczkami i
odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia.
Mieszamy cukier trzcinowy z cynamonem i roztapiamy masło.
Po tym czasie z dwóch części ciasta wałkujemy prostokątne
placki takiej samej wielkości. Kładziemy na blacie jasny placek, smarujemy go
połową masła i posypujemy połową mieszanki cynamonowej. Kładziemy ciemny placek
na jasnym, smarujemy resztą masła i posypujemy resztą cukru z cynamonem.
Zawijamy rulon z ciasta i odcinamy ostrym nożem „plasterki” o grubości ok. 3 cm , które następnie układamy
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na pół godziny do
wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy
odrobiną grubego cukru. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.
15 minut.
wymarzony to piknik z takimi drożdżówkami.
OdpowiedzUsuńAż mi zapachniało tutaj. Pyszności
OdpowiedzUsuńO wow, muszę się przestać bać ciast drożdżowych ;)
OdpowiedzUsuńsą śliczne! : ))))
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale! Pysznie!
OdpowiedzUsuńprzepysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńCiasta drożdżowe nie są wcale straszne :) Miło mi, że bułeczki się podobają, zapewniam, że równie dobrze smakują :-)
OdpowiedzUsuń