Składniki:
500g makaronu spaghetti
300g mielonego mięsa z udźca indyka
400g pomidorów
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
Sól
Pieprz
Pęczek bazylii
Łyżeczka suszonego oregano
Wykonanie:
Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem,
jak cebula się zeszkli, to dodajemy mielone mięso. Smażymy ok. 15 minut,
mieszając od czasu do czasu. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę pomidory (pomidory
przed obraniem należy sparzyć we wrzątku, wtedy skórka zejdzie bez problemów),
doprawiamy do smaku oregano, solą i pieprzem. Smażymy, mieszając od czasu do
czasu, przez 10 minut, na koniec dodajemy posiekaną bazylię.
Podajemy z makaronem ugotowanym na półtwardo.
Szybkie i pyszne danie:) ja wczoraj na kolację robiłam makaron z pesto i duszonymi pomidorkami.
OdpowiedzUsuńu mnie to sa inne proporcje sosu do makaronu:)
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuń