Składniki:
Pęczek białych szparagów (a właściwie pół, ale o tym
później)
Pomarańcza
Łyżka solonego masła
50g orzechów włoskich
Wykonanie:
Szparagi obieramy i przecinamy w poprzek na pół. Dolne
części odkładamy- możemy zrobić z nich np. zupę, a górne części przekrajamy
jeszcze raz na pół i wkładamy do miski wypełnionej lodowatą wodą i odstawiamy
na pół godziny. A następnie gotujemy je na parze przez 7 minut.
Z dokładnie umytej i sparzonej pomarańczki ścieramy skórkę i
wyciskamy sok.
Orzechy prażymy na suchej patelni, po czym niezbyt drobno
siekamy.
Masło roztapiamy.
Gorące szparagi polewamy roztopionym masłem, dodajemy ciepłe
orzechy, skórkę pomarańczową i 2 łyżki soku z pomarańczy. Mieszamy i od razu
podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz