Składniki:
Pęczek białych szparagów (a właściwie pół, ale o tym
później)
Cebula
3 średnie ziemniaki
½ l bulionu warzywnego
Łyżka oliwy
Sól
Pieprz
Gęsty jogurt naturalny
Wykonanie:
Obraną, posiekaną cebulę podsmażamy na łyżce oliwy w garnku
z grubym dnem. Jak cebula się zeszkli, to dorzucamy obrane ziemniaki pokrojone
w kostkę, całość smażymy 2 minuty, ciągle mieszając i zalewamy bulionem. Przykrywamy
garnek.
W tym czasie przygotowujemy szparagi. Obieramy je ze
zdrewniałej skórki i przecinamy w poprzek na pół. Górne części odkładamy-
możemy zrobić z nich sałatkę, lub po prostu ugotować na parze i zjeść z
parmezanem, a to co nam zostało kroimy na mniejsze kawałki.
Jak woda w garnku się zagotuje, to czekamy 5 minut i
dorzucamy pokrojone szparagi, gotujemy na średnim ogniu, do momentu aż wszystkie
warzywa będą miękkie- zajmie to ok. 15 minut. Następnie zupę miksujemy na
jednolity, gładki krem, możemy po rozdrobnieniu blenderem jeszcze przetrzeć
przez sitko, ale nie jest to konieczne.
Kremową zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jak za
bardzo wystygłą, to chwilę podgrzewamy i podajemy z kleksem gęstego jogurtu
naturalnego.
zupę zostawiam z zabieram szparagi :) hi hi
OdpowiedzUsuń