Składniki:
Torebka barszczu w proszku (na 3 porcje)
½ l wody
½ l maślanki
1 l
kefiru
3 jajka
2 ogórki szklarniowe
Pęczek rzodkiewki
Pęczek koperku
Pęczek szczypiorku
Wykonanie:
W gorącej wodzie rozpuszczamy barszcz, doprowadzamy do
wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, czekamy aż
ostygną i obieramy.
Ostudzony barszcz łączymy z kefirem i maślanką, dodajemy
pokrojone w kostkę jajka i rzodkiewki. Ogórki obieramy ze skórki i jeżeli cały
chłodnik zjemy tego samego dnia, to po prostu kroimy je w kostkę, ale, jeżeli
część zupy ma zostać „na jutro” to przed pokrojeniem usuwamy nasiona. Pokrojone
ogórki dorzucamy do reszty składników, dodajemy też posiekany koperek z
posiekanym szczypiorkiem. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku odrobiną
soli i pieprzu. Odstawiamy do lodówki i podajemy po schłodzeniu, najlepiej z młodymi
ziemniakami posypanymi koperkiem.
i choć nie lubię buraków to ta zupka mnie przekona
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie jadłam a nie robiłam chłodnika. Chyba najwyższy czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuń