wtorek, 22 maja 2012

Tarta z rukolą

Rukola jest pyszna nawet po upieczeniu. Robiłam z niej już masę rzeczy, dodawałam do tortilli, sałatek, pizzy, a nawet do naleśnikowego farszu. Tym razem robiłam tartę z tego co miałam w lodówce. Biały, chudy ser z terminem przydatności do jutra, jogurt naturalny z identyczną datą ;-) do tego rukola, pomidor, jajko + trochę kruchego ciasta i Tarta z rukolą gotowa!

Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
Jajko
3 łyżki miękkiego masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
Szczypta soli
Dodatki:
125g rukoli
200g białego sera
Jajko
150g jogurtu naturalnego
Sól ziołowa
Pieprz kolorowy
2 pomidory

Wykonanie:
Z mąki, jajka, miękkiego masła, gęstego jogurtu naturalnego i szczypty soli zagniatamy ciasto. Jak będzie już jednolite, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny do lodówki.
Następnie wałkujemy i przenosimy do formy do pieczenia tarty (wysmarowanej wcześniej odrobiną tłuszczu), nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut, aż się zarumieni.
Na podpieczonym spodzie układamy umytą i osuszoną rukolą, biały ser pokrojony w kostkę i wszystko polewamy sosem zrobionym z roztrzepanego jajka, gęstego jogurtu naturalnego, soli ziołowej i grubo mielonego pieprzu. Na wierzchu układamy jeszcze pomidory pokrojone w plasterki i całość podpiekamy jeszcze przez 20 minut.


Pomidorowe inspiracje

5 komentarzy:

  1. Rukola jest super, któregoś razu użyłam ją jako nadzienie do roladek z indyka - przyrządziłam rukolę mniej więcej jak szpinak :) Polecam :)
    Pozdrawiam,
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna wyszła, naprawdę, lepsza niż pizza, za którą zawsze płaczę i do tej pory nie mogłam znaleźć jakiejś lżejszej alternatywy :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta wyszła przepyszna, zaryzykuję stwierdzenie, że lepsza niż pizza, która jest moim najczęstszym grzechem i dla której nie mogłam znaleźć lżejszej alternatywy. Dziękuję pięknie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...