Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
Jajko
3 łyżki miękkiego masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
Szczypta soli
Dodatki:
125g rukoli
200g białego sera
Jajko
150g jogurtu naturalnego
Sól ziołowa
Pieprz kolorowy
2 pomidory
Wykonanie:
Z mąki, jajka, miękkiego masła, gęstego jogurtu naturalnego
i szczypty soli zagniatamy ciasto. Jak będzie już jednolite, formujemy kulkę,
zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny do lodówki.
Następnie wałkujemy i przenosimy do formy do pieczenia tarty
(wysmarowanej wcześniej odrobiną tłuszczu), nakłuwamy widelcem i pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut, aż się zarumieni.
Na podpieczonym spodzie układamy umytą i osuszoną rukolą, biały
ser pokrojony w kostkę i wszystko polewamy sosem zrobionym z roztrzepanego
jajka, gęstego jogurtu naturalnego, soli ziołowej i grubo mielonego pieprzu. Na
wierzchu układamy jeszcze pomidory pokrojone w plasterki i całość podpiekamy
jeszcze przez 20 minut.
rukole to ja bardzo lubie:)
OdpowiedzUsuńMy też lubimy, i na surowo i na ciepło :)
UsuńRukola jest super, któregoś razu użyłam ją jako nadzienie do roladek z indyka - przyrządziłam rukolę mniej więcej jak szpinak :) Polecam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Ewa
Przepyszna wyszła, naprawdę, lepsza niż pizza, za którą zawsze płaczę i do tej pory nie mogłam znaleźć jakiejś lżejszej alternatywy :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńTarta wyszła przepyszna, zaryzykuję stwierdzenie, że lepsza niż pizza, która jest moim najczęstszym grzechem i dla której nie mogłam znaleźć lżejszej alternatywy. Dziękuję pięknie!
OdpowiedzUsuń